L’examen de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) avalua la maduresa intel·lectual, la capacitat d’anàlisi i la capacitat de raonament crític, així com la comprensió de les principals teories i conceptes filosòfics estudiats en la matèria Història de la Filosofia.
Autors i materials per a les PAU 2025
El llistat de textos i autors avaluables per a les PAU d’enguany d’Història de la filosofia consta de 7 autors, que són:
- PAU I. Plató
- PAU II. René Descartes
- PAU III. David Hume
- PAU IV. Immanuel Kant
- PAU V. John Stuart Mill
- PAU VI. Friedrich Nietzsche
- PAU VII. Martha Nussbaum
Canvis de les PAU 2025
Les proves PAU d’Història de la filosofia de 2025 tenen dos canvis respecte a la seva edició anterior. El primer canvi és sobre l’estructura i el segon sobre el temari.
Pel que fa a l’estructura de la prova, el segon exercici de la prova, que no tindrà dues opcions sinó una de sola, consistirà a explicar com es comportarien dos filòsofs diferents davant d’una situació descrita. Tot i que és probable que almenys un dels dos filòsofs sigui l’autor del text d’una de les opcions, podrien tots dos ser autors diferents dels autors de l’exercici 1 de l’opció A i B.
Pel que fa al temari, s’ha substituït el filòsof empirista anglès John Locke per la filòsofa contemporània nord-americana Martha Nussbaum. Aquesta és la primera ocasió que s’incorpora no només una filòsofa sinó també una persona viva al temari d’autors de les PAU d’Història de la filosofia.
Com és la prova de les PAU d’enguany?
En les PAU d’enguany, l’examen consta de tres exercicis obligatoris:
- L’exercici 1 (que inclou un text i tres preguntes relacionades directament amb aquest text)
- L’exercici 2 (que té una sola pregunta)
- I l’exercici 3 (també amb una sola pregunta).
Opcionalitat. L’exercici 1 i l’exercici 3 tenen dues opcions: A i B (que són formalment iguals). En cadascun d’aquests dos exercicis pots triar fer l’opció A o l’opció B. És possible triar, per tant, si es vol, per exemple, l’opció A en un dels exercicis, i l’opció B en un altre. A l’exercici 2 no hi ha opcionalitat.
- L’exercici 1 inclou un text. El text de l’opció A i el de l’opció B són d’autors diferents.
- Cadascun dels textos és d’un dels autors i materials seleccionats (que s’indiquen més amunt, a la secció Autors i materials per a les PAU).
Estructura de la prova
A les cinc preguntes de la prova, agrupades en tres exercicis, es demana el següent:
- Exercici 1 (que inclou un text) [6 punts]
- Pregunta I: fer un breu resum del text, que se centri a identificar-ne les idees principals i les relacions que s’estableixen entre aquestes idees. (2 dels 6 punts)
- Pregunta II: descriure breument el significat de dues paraules o expressions que apareixen al text. (1 dels 6 punts)
- Pregunta III: explicar el sentit d’una afirmació determinada que es fa en el text, i les raons que té l’autor/a per fer aquesta afirmació. Per explicar aquestes raons, cal fer referència als aspectes pertinents del pensament de l’autor/a, encara que no estiguin expressats explícitament en el text. (3 dels 6 punts)
- Exercici 2 [2 punts]
- L’anunciat d’aquest exercici planteja una situació o un problema i tu has de dir com podríem analitzar la situació o respondre al problema a partir de les idees d’un autor/a determinat (o de més d’un).
- Sempre és possible (tot i que pot no ser obligatori) respondre a aquest exercici a partir de les idees que es tracten a les lectures seleccionades.
- Exercici 3 [2 punts]
- En aquest exercici cal fer una avaluació raonada i personal d’una afirmació filosòfica (o d’un grup d’afirmacions o d’un argument). Aquesta afirmació està relacionada, d’alguna manera, amb les temàtiques que algun dels autors tracta a les lectures proposades.