Em dic Àlex Agustí-Polis i soc professor. Fa uns quants anys que em dedico a la docència, divulgació i defensa de la filosofia. Vaig crear aquesta escola com una àgora del segle XXI, que a vegades és virtual; d’altres, presencial. Si vols conèixer els materials i les activitats de filosofia de l’escola, continua llegint.

L’Escola de filosofia és una plataforma de difusió de recursos i activitats de filosofia en català. Tal com succeeix amb la filosofia, és complicat definir ben bé què és aquesta escola. Perquè és un projecte virtual i alhora presencial; sobre fer filosofia, sobre la disciplina de filosofia i també sobre la seva història. Tot i que és un projecte personal, no tindria sentit sense vosaltres, les persones interessades en la filosofia ni els col·laboradors.
Sobre la denominació
El nom d’Escola de filosofia vol ser un homenatge doble. En primer lloc, a l’Escola de Filosofia de Barcelona, una agrupació de filòsofs catalans vinculats a la Universitat de Barcelona que tenien una clara vocació pedagògica. Sovint representada per Francesc Xavier Llorens i Barba (1820-1872), Jaume Serra Húnter (1878-1943), Joaquim Xirau Palau (1895-1946), Joan Roura-Parella (1897-1983), Eduard Nicol i Franciscà (1907-1990) i Josep Ferrater Mora (1912-1991).
En segon lloc, al projecte del lògic nord-americà Matthew Lipman (1923-2010) que va prendre el nom de Philosophy for Children (que podríem traduir literalment com a ‘Filosofia per a nens i nenes’) i que va comptar amb el desenvolupament d’Ann Margaret Sharp (1942-2010). Es tracta d’una iniciativa fantàstica que ha format una xarxa d’escoles primàries a tot el món que donen resposta a la necessitat dels infants de filosofar.
Materials de filosofia
Des de principis de 2025, l’Escola de filosofia deixa en obert materials didàctics estan orientats a aprofundir en filòsofs i temes filosòfics. D’una banda, trobareu una secció amb fragments de textos de diversos filòsofs i la reivindicació de filòsofes de tots els temps, amb especial atenció als pensadors catalans sense oblidar-nos que hi ha filosofia més enllà d’Occident. Per al professor i alumnat de batxillerat, pot resultar útil consultar els materials sobre els Autors de les PAU. D’altra banda, la secció Temes de filosofia aborda una gran amplitud de qüestions tractades de manera filosòfica, amb especial interès a les àrees de Filosofia en català i Filosofia política.
Activitats de filosofia
Aquesta peculiar escola es gesta l’octubre de 2022 quan començo la conducció del primer —i aleshores únic— Club de lectura de les comarques gironines centrat en la lectura i comentari de tota mena de llibres de filosofia: des de diàlegs a assaig, i, fins i tot, articles de filosofia. El Club de lectura de filosofia de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola va tenir molt bona acollida. I encara avui dia reuneix cada mes una vintena de persones amb interès per comentar els llibres de filosofia que prèviament llegeixen.
L’estiu de 2024, en Narcís Nonó —aficionat a l’argumentació i la filosofia— i jo mateix vam engegar el Cafè filosòfic de Girona, a la Taverna d’El Foment. Volíem crear un espai distès però rigorós d’intercanvi d’idees. Actualment, la nostra iniciativa congrega una dotzena de persones que cada tres setmanes dialoguen sobre qüestions disputades que decideixen explorar filosòficament en aquell moment.
El primer trimestre del curs 2024-2025, vaig impartir el Club Fer filosofia. Una formació que m’encarrega la Casa de Cultura de Girona amb el repte de no només ensenyar filosofia, sinó també ensenyar a filosofar. L’objectiu del curs va ser analitzar les qüestions filosòfiques, amb el poder qüestionador de la filosofia.
Fins aquí les activitats que l’Escola de filosofia. Si penses que no n’hi ha prou i que ens cal arribar a més llocs i a un major públic, estem oberts a noves propostes filosòfiques.
Ens pots contactar a: alex@escoladefilosofia.cat