Immanuel Kant (Königsberg. Prússia, 1724-1804). Va néixer i es va criar en una família pietista modesta. Els seus pares, luterans devots, van inculcar-li una educació religiosa i moral. Un sacerdot local va reconèixer el seu talent intel·lectual precoç i el va ajudar a accedir a la Universitat de Königsberg, on va començar a estudiar teologia als setze anys. Tot i això, Kant va tenir una trajectòria inicial difícil, sobretot després de la mort del pare,  que va precipitar que treballés com a tutor privat per a tres famílies diferents de la zona durant nou anys, abans de completar els seus estudis i convertir-se en professor universitari.

El 1770, va obtenir una càtedra de lògica i metafísica a la Universitat de Königsberg, on va ensenyar durant gairebé tres dècades fins a la seva jubilació el 1796. Durant aquest període, Kant va consolidar la seva reputació com a filòsof, destacant per la seva eloqüència i popularitat com a professor. La seva vida va ser notablement ordenada i disciplinada, amb una rutina diària que incloïa passejades tan regulars que els habitants de la ciutat ajustaven els seus rellotges segons els seus horaris. Segons s’explica, només va interrompre el seu passeig dos dies: quan estava llegint l’Emili de Rousseau i quan va romandre a casa tot esperant notícies de la Revolució Francesa.

Kant va passar tota la vida a la seva ciutat natal, sense mai casar-se ni viatjar gaire lluny. Tot i el seu estil de vida reservat, era conegut per ser sociable i tenir amistats properes. La seva dedicació a l’estudi i l’ensenyament el van convertir en una figura central de la filosofia de l’època, influenciant profundament el pensament occidental amb les seves obres, tot i viure una vida aparentment tranquil·la i rutinària.

Kant a les PAU

Exàmens de PAU de la filosofia de Kant

Pendent

Materials de la filosofia de Kant per a les PAU

Pendent

  • Fonamentació de la Metafísica dels costums (1785)
    • Accedeix a les dues seccions de les PAU:
      • 1a secció
      • 2a secció

Per saber-ne més:

Autors i temes relacionats:

  • Il·lustració
  • Criticisme
  • Deontologisme
  • ROUSSEAU, Jean Jacques