Alasdair MacIntyre (Glasgow, Escòcia, 1929) és un filòsof escocès conegut per la seva influent obra sobre ètica i filosofia moral. La seva obra més destacada, After Virtue (1981), va proposar una crítica profunda a les arrels modernes de l’ètica i va defensar una recuperació de les virtuts ètiques des de la tradició aristotèlica. MacIntyre argumenta que les teories ètiques modernes, com l’utilitarisme i la deontologia, han fracassat i que la societat contemporània ha perdut el sentit de les virtuts que forjaven una comunitat moral coherent, ja que els valors ètics han estat fragmentats i relativitzats.

La seva trajectòria filosòfica va començar amb una influència del marxisme i la filosofia analítica, però amb els anys va adoptar una postura més crítica amb aquests moviments. Va desenvolupar les seves idees en diverses universitats dels Estats Units, on va incorporar la teoria política i la història de la filosofia a les seves reflexions. MacIntyre va identificar la crisi moral de la societat contemporània amb la desaparició de les tradicions comunitàries i el triomf de l’individualisme, fet que ens va conduir a un relativisme ètic i a una pèrdua de consens sobre les qüestions morals fonamentals.

Cap a la dècada de 1980, MacIntyre va tenir un gir significatiu en la seva vida i pensament amb la seva conversió al catolicisme, influenciada per les seves lectures de la filosofia medieval i la teologia cristiana. Aquesta conversió va enriquir i transformar les seves idees, incorporant una dimensió religiosa que va passar a ser central en la seva visió moral i política. Des d’aquest enfocament, MacIntyre va continuar defensant una ètica de les virtuts fonamentada en tradicions comunitàries i cristianes, amb la creença que el retorn a una comprensió de les virtuts és essencial per reconstruir una societat moralment saludable.

La seva obra

Debats de filosofia política contemporània (2005)


Per saber-ne més:

Autors relacionats:

  • Charles Taylor
  • Michael Sandel
  • Michael Walzer

Temes relacionats: