Hipàrquia va ser una filòsofa cínica, originària de Maronea, població de Tràcia. Va ser la companya del cínic Crates de Tebes, que hauria viscut entre 368 i el 288 aC. Ella hauria estat entre vuit i deu anys més gran que ell, fet estrany entre els matrimonis grecs.
Després de la conquesta de Maronea per Filip II, el pare d’Alexandre Gran, el 355, la seva família hauria exiliat a Atenes. És en aquest moment en què entra en contacte amb els cínics, pel seu germà Metrocles. Hipàrquia va seguir fascinada Crates, que va passar de ric a pobre. Així, la cínica va renunciar a una vida fàcil i va optar per filosofia, en igualtat de condicions amb la resta d’homes cínics.
Hi ha algunes sospites sobre la veracitat d’aquesta història. I també sobre l’existència d’una filòsofa com Hipàrquia. El nom mateix d’Hipàrquia, que significa etimològicament «qui té la força del cavall». La coincidència entre expressar la potència física de l’animal, però també la possibilitat de ser domesticat o bé romandre salvatge. El cavall era un símbol també l’estatus a la Grècia antiga. I el centaure era l’emblema de la filosofia, abans de l’òliba, per Quiró, metge, mig cavall mig humà perquè es volia simbolitzar l’actitud remeiera de l’ofici filosòfic.
Hipàrquia encarna un concepte de matrimoni i de sexualitat que està en relació directa amb les amazones i amb les dones dels guardians de la ciutat platònica que «en comptes de vestits es posaran la virtut» (La República, 457a). És el símbol de la transvaloració que encarna el cinisme. El matrimoni cínic (la kinogàmia) anticonvencional i el rebuig de l’oikos (la casa) que remet a Artemisa i és contrària a la de Maria.
Pseudoepígrafa
[De Diògenes a Hipàrquia] T’admiro pel teu zel, perquè dona com ets has aspirat a la filosofia i t’has incorporat a la nostra doctrina, l’austeritat de la qual espanta fins i tot els homes.
[De Crates a Hipàrquia] Les dones no són de cap manera, per naturalesa, inferiors als homes. És cert que les Amazones, que van realitzar tan belles gestes, no van afluixar mai davant dels homes.
[De Crates a Hipàrquia] No és la nostra indiferència a tota cosa la que ha valgut el nom de cínica a la nostra filosofia, sinó l’energia amb què suportem el que els altres, per mollesa o per vassallatge a l’opinió, troben insuportable; de manera que és per això, i no per la primera raó, que ens anomenem gossos.
[De Crates a Hipàrquia] […] Pel que fa als petits serveis que es poden retre filant la llana, deixa’ls a altres dones, amb aspiracions que no tenen res a veure amb les teves.
[De Diògenes als ciutadans de Maronea] Heu tingut raó en canviar el nom de la vostra ciutat i anomenar-la actualment Hipàrquia, perquè és més honorable per a vosaltres ser anomenats d‘un nom sortit d’Hipàrquia, una dona, ben cert, però filòsofa, que no pas de Maró, un comerciant de vins.
—Traducció de Júlia Torres Canela i Ramon Alcoberro
Per saber-ne més:
- Assignatures de filosofia
- De diverses èpoques i d’indrets diversos
- Filosofia en català
- Temes destacats de filosofia
- Tota la llista de filòsofs i filòsofes