A banda de la presentació que hem dut a terme a Girona —que trobareu informada a sota—, volia dedicar algunes línies a comentar el manual de Filosofia política: una introducció (Edicions de la Universitat de Barcelona, 2024) perquè es tracta d’un material textual únic en llengua catalana.

Un llibre d’aquells que fan país, un llibre que obre la porta al lector català a un estil de manual que, si bé en llengua anglesa és prou popular (tenim els manuals de Will Kymlicka, David Miller o Jonathan Wolff, per citar-ne alguns), en català encara no teníem.

Títol: Filosofia política: una introducció
Editors: Sergi Morales-Gálvez, Elvira Riera-Gil, Lluís Pérez-Lozano i Marc Sanjaume-Calvet.
Autors: Eze Paez, Jahel Queralt, Jordi Jiménez Guirao, Raül Digón, Just Serrano-Zamora, Jordi Feixas i Roigé, Joan Vergés Gifra, Daniel Cetrà, Lluís Pérez-Lozano, Anabella Di Tullio, Joaquim Valdivielso Navarro, Marisa Iglesias Vila, Marc Sanjaume-Calvet, Núria Franco Guillén, Elvira Riera-Gil, Sergi Morales-Gálvez, Mar Griera, Jordi Mundó, Núria Sara Miras Boronat i José Luis Martí.
Any de publicació: 2024
Editorial: Edicions de la Universitat de Barcelona
ISBN: 978-84-9168-996-6
Puntuació: ⭐⭐⭐⭐⭐

El manual té un capítol introductori que planteja quina és la perspectiva de la filosofia política que s’hi adopta, una filosofia política de tradició o manera de fer analítica, molt present en els països anglosaxons. També distingeix entre la filosofia política i altres disciplines que tracten afers polítics. Després es divideix en dues parts.

Una primera part que exposa les teories polítiques i socials més rellevants, que són utilitarisme, liberalisme, igualitarisme, socialisme i comunisme, teoria crítica, conservadurisme, comunitarisme i multiculturalisme, nacionalisme, republicanisme, feminisme i ecologisme. Sobre tots aquests ismes que es troben al volum, és d’agrair que molts dels seus respectius autors no només en facin una exposició, sinó que també afrontin crítiques i que contestin tal com ho farien els filòsofs defensors de cada teoria.

I una segona part que introdueix dilemes i problemes socials i polítics contemporanis, entre els quals es troben la universalització dels drets humans, la justificació moral de les secessions, immigració i ciutadania, la gestió de la diversitat lingüística i la diversitat religiosa, l’ètica animalista, la propietat privada i la perspectiva de gènere en les polítiques públiques.

Em sembla un recurs molt interessant pel professorat de batxillerat que ha d’impartir les optatives de política: Problemàtiques socials i Ciutadania, política i dret. També, evidentment, pel seu alumnat. I, encara, per alumnat universitari de filosofia, història i dret, ciències polítiques. No m’oblido pel gran públic interessat per temes culturals, filosòfics i polítics, per a vosaltres també té interès tenir una panoràmica de les teories i problemes polítics actuals.

En el meu cas particular, m’ha servit molt per tenir una panoràmica de les tradicions de pensament polític i social que he incorporat a classes de l’optativa de Ciutadania, política i dret: Utilitarisme, liberalisme, igualitarisme (egalitarianism), llibertarisme, socialisme, comunitarisme i nacionalisme.

Finalment, també es nota la voluntat didàctica de l’obra —que els editors destaquen que va ser idea de la Dra. Elvira Riera-Gil—, perquè incorpora un requadre final amb resums i conceptualitzacions, preguntes per pensar-hi més, així com bibliografia per continuar explorant el tema en qüestió (a sota podeu veure dues fotografies a tall d’exemple o fer clic aquí per obrir el PDF).

Vols fullejar les primeres pàgines del manual?
Vols adquirir-lo? Demana’l a la teva llibreria de confiança!


Presentació a Girona

El dimecres, 2 d’abril, a les 18:30, hem presentat el primer manual de filosofia política en llengua catalana titulat Filosofia política: una introducció a l’Auditori gran de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.

Algunes imatges de l’acte